Iiro Jurvansuu Nuori mies Keski-Pohjanmaan korpimailta

Turkistarhauksen vastustajat eivät ymmärrä

 

Eduskunnan lähetekeskustelussa ensimmäisesta kansalaisaloitteesta on nyt enimmät puheenvuorot esitetty. Erinäisiä erimielisyyksiä nähtiin suuntaan jos toiseenkin, mutta pääsääntöisesti kansanedustajien näkemykset puolueittain jakautuvat seuraavasti:

 

Esityksen PUOLESTA: Vihr, Vas.

Esitystä VASTAAN: Kok., SDP, PS, Kesk. KD ja RKP

 

Äkkisilmäyksellä aloitteen läpimeno näyttää vähintäänkin epätodennäköiseltä.

 

Keskustelussa kuulimme kaikki aiheen perusargumentit. Aihe on harvinaisen tunnepitoinen, minkä huomasi myös puheenvuorojen sisällöistä: sairaista ja huonosti voivista eläimistä muistutettiin useaan otteeseen (toisaalta mainittiin myös työnsä menettäneen tarhaajan itkevät, nälkäiset lapset). Varsinkin luvatta kuvattua valokuva- ja videoaineistoa monet pitivät merkittävänä perusteena kannalleen. Sairaita ja lajitovereiden järsimiä eläimiä tarhoilta löytyy. Sen minä tiedän alan työntekijänä. Rehellisesti nämä kuvaajat olisivat toimineet, mikäli olisivat kuvanneet kaikki tarhan eläimet samalla tavalla. Sieltä sietäisi seasta vaikka rengastaa ne kuvat, joista huomauttamista löytyy. Minkkitarha ei ole mikään Eden, jossa kaikki on täydellistä ja luodut elävät sovussa. Niinkuin ei ole tämä langennut maailmakaan.

 

Eläinten voinnista väännettiin tuttua perusväittelyä kuten aina ennenkin. Lienee selvää, että hyvinvoiva eläin tuottaa parhaan nahan. Vaikka tarhauksen vastustajat sitä väittävätkin jalostamalla aikaansaaduksi ominaisuudeksi. Minäpä lisään tähän soppaan vielä toisenkin sattuman; pentutulokset. Lisääntyvätkö huonosti voivat eläimet tehokkaasti? Varsinkin perinteisellä tyylillä lisääntyvä minkki ylittää tarhoilla Wikipedian mukaisen keskimääräisen pentutuloksen (4 penikkaa pesyessä). Sen jos ovat tarhaajat alan lyhyen historian aikana jalostamalla saavuttaneet niin ovat melkoisia velhoja.

 

Myöskin ympäristöhaitta-argumenttiin vastattiin ansiokkaasti; sisä- ja rannikkovesien hoitokalastuksen saaliista huomattava osa todellakin päätyy turkiseläinten rehuksi. Samoin kun joutavasta teurasjätteestä. Ympäristöteosta tulee vielä kaksinkertainen, kun eläinten tuottama lanta käytetään lannoitteena (ympäristöystävällisimmässä muodossaan luomuviljelmällä). Mahtaa viherihmisiä ketuttaa (sanaleikki tarkoituksella) tällainen.

 

Viime kädessä kuitenkin juuri raa'an maailman realiteettien kuningas, talous, heilautti vaa'an orren kenoon. Naivi idealismi ei siihen verrattuna paljoa paina. Ei kukaan turkistarhauksen kannattaja vaali ihmisen äärimmäistä turhamaisuutta, vaan taloudellisia realiteettejä.

 

Moni on varmasti pettynyt, vaikka viimeistä sanaa ei tänä iltana aiheesta lausuttukaan. Aloitteen näinkin selvä tyrmääminen aiheuttaa taatusti valtavaa turhautumista kansalaisdemokratian vaikutuskeinojen tehottomuuteen tulisieluisten aktivistien keskuudessa. Onko suomalaisilla turkistarhaajilla pelättävää lisääntyneen aktivismin muodossa? Tappouhkaukset ovat jo monelle tarhaajalle arkipäivää. Kuukausi sitten YLE:n kanavalla toistamiseen näytetty ruotsalainen dokumentti Minkkitarhaajat (katsottavissa vielä pari tuntia Areenassa) näytti, että vastustus on naapurissa aivan eri tasolla kuin meillä. Onko siinä Suomenkin tulevaisuus?

 

Työpaikallani eräässä talossa kuuluu jo ainakin kahdestä pesästä heikko, kimeä vikinä. Uusi sukupolvi turkisminkkejä on syntymässä paraikaa, ja se saa mieleni herkäksi. Tarhauksen vastustajat eivät ymmärrä, miten eläinten hoitajat ja omistaja voivat pitää eläimistään ja toivoa niille kaikkea hyvää, vaikka valtaosalle niistä on kohtalona tappokone loppusyksystä ja alkutalvesta. Olisiko todellakin niin, että juuri tarhauksen vastustajat ovat ne, jotka eivät ymmärrä?

 

Yhden yllättävän myönnytyksen teen: avauspuheenvuoroista RKP:n edustaja esitti parhaan. Kiitän siitä ja arvostan Pohjanmaalaisten yhteisymmärrystä asiasta kielirajojen yli.

 

ps. Perussuomalaiset Nuoret pitää ensi sunnuntaina 28.4 Kokkolassa Turkistarhaus 2020-seminaarin. Allekirjoittanut malttaa tuskin odottaa, mitä siellä sanotaan tämän pohjan päälle. Tervetuloa! (Etenkin herra kulttuuri- ja urheiluministeri, näkemään toimintaamme!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuuntelin keskustelua vähän aikaa ja kyllä muutama sdp:n edustaja oli mielestäni aloitteen hyväksymisen kannalla. Se onko puolue yhtenäisesti mukana, jäi minulta epäselväksi.

Matti Pinola

Feldt-Ranta ilmoitti puolueen kannaksi, ettei SDP ryhmänä kannata tehtyä aloitetta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

SDP:ssäkin on joitakin edustajia jotka käyttämänsä puheenvuoron mukaan kannattavat aloitetta.

Pia Viitanen, Saara Karhu, Tarja Filatov, Mikael Jungner. Äänestyksestä saataneen sitten lopullinen kanta selville kunkin edustajan kohdalta.

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip?${APPL}=utpptk&${BASE}=faktautpPTK&${THWIDS}=0.37/1366953277_178508&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

Matti Pinola

Hyvä kirjoitus Iiro. Mukava kuulla asiasta myös alan työntekijän suulla. Ja olen tässä asiassa kyllä turkisalan puolella.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Listasta Keskusta taisi unohtua aloitteen vastustajien joukosta.

On kyllä aika ohkaiset kannatuspuheenvuorot aloitteilla. Taloudelliset, verotukselliset ja myös eettiset syyt (mm. kuka haluaa oikeasti turkistarhauksen siirtyvän Kiinaan?) kannattavat kotimaisen turkistarhauksen jatkamista.

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu

Karkea virhe. Kiitos kun huomautat. Muokkaan. Mitähän ihmettä se vihreiden nainen (oliko peräti A. Sinnemäki?) tarkoitti sillä, kun sanoi että (vapaasti mukaillen) "Turkisala itsessään edistää turkisten myyntiä ja käyttöä, joten turkistuotanto Suomessa välillisesti kasvattaa tuotantoa Kiinassa"?. Aika kaukaa haettua juttua. Mutta tosiaan, hollantilaisilla tarhaajilla on selvät sävelet siitä, miten he siirtävät tuotantonsa muille maille vierahille. Siitä on STKL:kin tiedottanut.

Matti Pinola

Sitä kommenttia minäkin mietin kyllä melko pitkään.

Käyttäjän JussiHuhtakangas kuva
Jussi Huhtakangas

"Ne eläimet ovat niin tyhmiä että paskovat minne sattuu, juomakuppi varsinkin tuntuu olevan yllättävän suosittu paikka."

Voisko johtua siitä, että ketut ja minkit ovat villieläimiä eivätkä luonnollisessa ympäristössään pasko mihinkään häkin nurkkaan??

Käyttäjän iirojurvansuu kuva
Iiro Jurvansuu

Sitä minä en tiedä mistä se tarkalleen johtuu. Enkä kyllä ihan hirveästi välitäkään, sillä tuskin osaisin niiden käytöstä muuttaa. Vaikka jos osaisin, niin tekisin sen varmasti. Kuppien putsaaminen ei ole mitään huippuhommaa.

Toimituksen poiminnat